26 juni 2009

Skuggan över stenbänken

I mitt exemplar av Skuggan över stenbänken av Maria Gripe står det "Denna bok tillhör Anna. Jag köpte den i Göteborg den 19/2-98".

Då var jag 12 år, och nu tyckte jag det var dags att läsa boken igen. Jag hade för mig att det var en barnbok, men den har betydligt mer djup än så. Det ger en intressant skildring av Sverige vid 1900-talets början, där bland annat rösträttsfrågan är aktuell.

Förutom den samhällsinriktade dimensionen finns även det mystiska hela tiden närvarande. Vem är den nya barnjungfrun i familjen? Varför berättar hon inget om sitt förflutna?

Även fast jag nu är vuxen har jag stort utbyte av Skuggan över stenbänken. Jag har en aning, ett minne, om hur det hela hänger samman, men det är ändå spännande att se när alla bitarna faller på plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar