25 januari 2009

Boken om Blanche och Marie

Per Olov Enquist har skrivit den intressanta berättelsen om Blanche Wittman och Marie Curie som återfinns i Boken om Blanche och Marie.

Kända och okända personer återfinns i historien som berättas genom skrivböcker ur Blanches perspektiv. Fokus är kärlek och vetenskap. Språket är dock väl tillkrånglat. Formuleringarna är möjligen snygga, men inte effektiva. Utroptecknen är överanvända och kopplingarna håller inte alltid ihop.

Jag orkar bara läsa klart boken för att personerna är intressanta. Ofta kommer man in i författarens stil efter ett tag, men jag stör mig på saker ända fram till slutet. Visst är det effektivt upplagt och genomtänkt, men formuleringarna och meningsbyggnaden finner jag bara överdriven.

Trots all min språkliga kritik och obefintliga förståelse för Enquists sätt att krångla till det så kan jag rekommendera boken. Berättelsen är så pass intressant att det överväger.

2 kommentarer:

  1. Det är intressant hur man kan tycka så olika. Själv tyckte jag när jag läste boken att storyn var lite lös (även om boken bygger på en "sann historia" så finns det ju olika sätt att berätta den historien på) och att PO la mer krut på språket. Det är ju väldigt många upprepningar som jag minns det, men jag gillade det. Jag tycker att PO skriver väldigt bra.

    SvaraRadera
  2. Jag har inte läst något annat av honom och känner inte att jag kan uttala mig om hans sätt att skriva generellt, men det vore intressant att se om han är bra på att anpassa språk efter historia.

    Hur mycket som var sant här är ju svårt att veta, och sant för vem. Jag tänkte inte så mycket på att det utger sig för att vara en sann historia, även fast jag såklart är medveten om att det är historiska personer.

    SvaraRadera