22 december 2008

Resor i skriptoriet

Efter att ha avslutat förra boken av Paul Auster började jag med Resor i skriptoriet av samma författare. Historien kretsar kring Mr Blank som sitter instängd (självvalt eller inlåst?) i ett litet rum utan att kunna minnas dagen innan eller varför han befinner sig där.

Enligt baksidan, som jag läste först när jag kommit en bit in i romanen, är det en skarp metafor för USA idag och en hyllning till alla Austerfans eftersom många karaktärer från andra romaner återkommer. Kanske borde jag därför ha väntat med Resor i skriptoriet tills jag läst Austers andra böcker.

Trots det uppskattar jag romanen. Stämningen är kompakt och obehaglig, lite samma känsla som Karin Boyes Kalocain. Berättelsen är välformulerad och snyggt uppbyggd, dock känns det som en del av en helhet som aldrig får sitt sammanhang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar