3 oktober 2008

Slump

Slump kallas för "ett litterärt experiment av Sveriges viktigaste författare 2008". Stora ord och mycket att leva upp till. Jag blir inte besviken.

Slump består av 11 noveller skrivna av 11 olika svenska författare. Novellerna är fristående men flätas samman av händelser och människor. Jag är svag för berättelser som knyts ihop snyggt och effektivt. Det lyckas den här boken med. Det är bara en av novellerna där jag inte hänger med i kopplingen. Annars är det ofta en aha-upplevelse som är tillfredsställande för läsaren.

Att författarna har olika stil och angreppssätt på temat slump är bara kul. Det blir varierat, men ändå sammanhållet. Trots temat måste berättelserna vara välregisserade för att kunna skapa detta mönster.

Boken är utgiven av ett av Göteborgs hotell i samband med bokmässan och kanske är det en trend att oväntade företag använder sig av litteratur och annan kultur för att stärka sitt varumärke. Hotellet skymtar förbi i boken och det här måste det vara det ultimata sättet för produktplacering. Ge ut en bok själv, istället för att köpa in dig i en annan. Men jag stör mig bara på det en liten stund, och återgår sedan till att tycka om boken och beundra den snygga hemsidan den har.

Medverkande författare:
Katarina Mazetti, Emma Hamberg, Theodor Kallifatides, Ronnie Sandahl, Peter Fröberg Idling, Beata Berggren, Stefan Lindberg, Linda Olsson, Kristian Lundberg, Karin Wahlberg och Ida Säll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar