12 oktober 2008

På Chesil Beach

På Chesil Beach av Ian McEwan börjar med ett ungt pars bröllop och fokuserar deras bröllopsnatt. Boken utspelar sig på 1960-talet och försöker skildra en tid precis innan synen på sex börjar ändras.

Boken är ganska långsam. En stillsam studie i två unga människors förhållande till sex och varandra. Deras oförmåga till att tala om det som gör att effekterna blir överdrivet stora.

Jag antar att McEwan försöker underbygga händelserna genom att visa karaktärernas tidigare liv. Jag tycker dock inte att jag får veta tillräckligt som förklarar varför det blev som det blev. Allt känns lite löst.

Handlar det hela om hur illa sexuellt utnyttjande kan skada en människa, eller är det bara textstyckenas närhet som gör att kopplingen mellan sex och den hemska känslan kvinnan känner sammankopplas hos läsaren? Jag känner mig undrande efter att boken är slut, men inte på det positiva sättet då jag vill hitta mitt eget slut. Snarare som att jag uppfattar att boken har informationsluckor som läsaren inte kan fylla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar