28 september 2008

Medan segern firades

När jag första gången hördes talas om att Jens Orback skrivit boken Medan segern firades - min mammas historia bestämde jag mig för att läsa den. Någonstans i väntan på pocketutgåvan glömde jag bort det, men blev åter påmind när jag tittade på En bok en författare. Ett intressant litteraturprogram, där Orback medverkar och berättar om skrivandet av den här boken, som går att se på SVTplay.

Boken skildrar både Orbacks egna resor när han skriver boken och hans relation till sin mammas historia, men handlar främst om andra världskrigets slutskede när ryssarna tar över Wittenberg där mamma växte upp och vad som hände familjen.

Det är hemska händelser som skildras. Det blir nära och personligt eftersom författaren själv har en nära relation till den som utsattes för det. Jag får känslan av att bokens skrivs lika mycket för författaren själv som för läsaren. För att uppnå en mer lättflytande text och hjälpa läsaren hade vissa av släktingarna och platserna kunnats strykas, då de inte fyller en central roll i händelseförloppet. Det är mycket namn, på både personer och gepografiska platser, men som en skildring av sin mammas historia och på ett sätt en släkthistoria så fyller de sin funktion.

Släktträdet i slutet är lätt att missa, men kan vara bra att ha med sig under läsningens gång. Språket är annars lättillgängligt och att boken inte är lättläst beror på det jobbiga men viktiga innehållet, inte språkbruket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar