15 juli 2008

Vem snodde osten?

Vem snodde osten? av Spencer Johnson är en berättelse om två möss, två pysslingar och en massa Ost. Osten symboliserar det vi vill ha i livet och handlingen kretsar kring olika förhållningssätt till hur vi får tag i den.

Att jag äger boken får mig att undra om det anses vara kris i koncernen jag arbetar inom. Varför ger man annars alla anställda denna lilla bok i sommarpresent? Eller kanske inköparen bara läst alla lovord som den konstigt nog ansetts vara värd och inte bläddrat i den faktiskt boken? När jag läser översvallande recensioner och att den tydligen toppar bestsellerlistor undrar jag hur det är möjligt!

Boken är övertydlig och ganska tramsig. Den ger inte mycket plats för egna tankar utan kör på med sina muntra tillrop som till exempel "Ju viktigare Osten är för dig, desto mer vill du hålla fast vid den." Som tur är så är det bara knappt 100 (lättlästa) sidor, annars hade jag nog gett upp.

Kanske är jag trist, men möss som springer runt i labyrinter på jakt efter Ost och säger självklarheter känns mest som ett smart sätt att tjäna pengar på andra människors förvirring i arbets- och privatliv.

4 kommentarer:

 1. hahaha, men gud vilken sjuk bok. :D Håller verkligen med dig om det du skriver i slutet, det låter som ett enkelt sätt att förvirra människor med konstiga (irrelevanta) liknelser. Känns lite... billigt på något vis. Men det som fick mig att skratta högst var att du fick denna av ditt jobb som sommarpresent. Vad sjukt! Själv läser jag en tjockisbok nu (nästan 900 sidor!), "Sugar" av Michel Faber. Den är väldigt bra hittills! :)

  SvaraRadera
 2. Tur att det är en bra bok om den är 900 sidor! Och tur att Ost-boken inte var så lång :)
  Jag betvivlar att särskilt många på mitt (industri)jobb kommer läsa presentboken :)

  SvaraRadera
 3. mycket intiresno, tack

  SvaraRadera
 4. Hm..
  Det är ju lite synd att boken används att ge bort när människor skall sägas upp. några av er som läst har fullständigt missat symboliken som finns i vår rädsla för ändringar i livet. Den är ju ingen vetenskap men tankeväckande. Många företag arbetar idag med att hantera människor i kris vid exv. omorganisationer. man fokuserar just på dessa människor som irrar omkring i sin egen förrvirring och rädsla. Sedan kan man ju undra varför man kommenterar en bok man inte begriper?? Läs Jan Carlzon`s " riv pyramiderna" som hndlar om en lyckosam omorganisation som tar sitt ursprung i bokens andemening

  SvaraRadera