30 mars 2008

Radikaler och viktorianer

Radikaler och viktorianer av Ruth Halldén är en essäsamling med introduktioner till femton stycken 1800-talsförfattare. Jag läste boken alldelles för fort. Den hade förtjänat mer eftertanke. Kanske även lite anteckningar i marginalen, vilket jag vanligtvis är emot. Till exempel är det en mängd romaner jag planerar att läsa, som jag borde ha markerat. Jag drogs in i Halldéns uppenbara kärlek till dem och deras verk. Hennes högtravande, något ålderdomliga språk fick mig att sluka den allt för snabbt. Den bjuder på så väl känsla som information.

Varje författare har en egen essä, men i många fall behandlar den lika mycket ett fenomen inom litteraturen som själva författaren. Det är också biografisk fakta och information om romaner, även om personbeskrivningarna ofta har ett underhållande syfte och tar upp saker som inte jag hade valt att ta med. Feminismen och andra politiska frågor spelar en viktigt roll i boken och det gör den hela ännu mer intressant.

Jag ska absolut läsa boken igen, om inte annat för att hitta titlarna på romanerna som jag tänkte läsa. Boken är underbart personlig och visar verkligen Halldéns åsikter och uppskattning. Samtidigt är den mycket informativ och Halldén kan verkligen konsten att framställa författarna som intressanta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar