20 mars 2008

10-gruppen

10-gruppen - mönstertryck av Kerstin Wickman gavs ut 2001, i samband med en utställlning på Nationalmuseum. Det är det mest inspirerande jag läst på länge!

När det fanns café vid Åsa Brandts glashytta i Torshälla bläddrade jag i boken som låg där som läsexemplar. Färgerna fångade mig, men jag hade aldrig tid att läsa texten.

Layouten är något avancerad och tillkrånglad. Jag får läsa boken tre gånger innan jag känner att jag hunnit med allt. Första gången läser jag den huvudsakliga texten, dvs historiken som startar vid gruppens bildande 1970 och sträcker sig ända fram till 2000-talet. Andra gången läser jag intervjuerna som ligger parallellt i spalten bredvid. Till slut fokuserar jag helt på färgbilderna av mönstern som upptar hela högersidorna och känner att det är helt rätt att mönstren får så stor plats.

Innehållet är mycket inspirerande med sina färger och annorlunda mönster. Dessutom passar den bra in i min romantiserade bild av 70-talet och arbetet för kultur som ska nå alla. Jag blir otroligt inspirerad. Vill sy och även klä mig i 80-talskläder i hemsydd stil. Eller åtminstone ha möjlighet att gå på en av deras utställningar. Men det duger ganska bra att bläddra i boken eller kanske först titta på ett av Arlas randiga mjölkpaket som en av 10:orna formgivit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar