5 januari 2008

Martha

Martha är första delen i delvis självbiografiska serien Våldets barn av 2007-års nobelpristagare Doris Lessing. Serien handlar om Martha Quest och utspelar sig i engelska Sydrhodesia (nuvarande Zimbabwe). Första delen skildrar Marthas ungdom på 1920-30-talet, men serien sträcker sig ända fram till 2000-talet.

Efter en mycket lång och trist början blir jag äntligen intresserad av boken. Trots den sega första delen så är boken mycket bra. Den behandlar kvinnans situation och låter genom Marthas tankar många politiska funderingar komma till uttryck. Ämnen som könsroller, sex, äktenskap, rasism och krig har en viktig roll i romanen.

Jag läste ut den nyss och beställde nästa del direkt. Nu väntar jag på att den ska skickas till mig, jag vill genast läsa fortsättningen. Ett mycket bra val av bok av mina föräldrar som gav mig den i julklapp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar