6 januari 2008

Gåtan

Gåtan är en spänningsroman skriven av Marianne Fredriksson. Bokens huvudperson Lillemor hittar en död kvinna i skogen. Kvinnan är obehagligt lik henne själv. Polisens idéer om vem den mördade är och vad som hänt henne är många. Spåren leder så väl till andra länder som in i Lillemors familjehemligheter.

Tro är ett viktigt tema i boken, som vanligt hos Fredriksson. Här figurera så väl onda ögat, besatthet och psykologiska termer. Det är en psykologiskt komplex bok där du själv får tolka och bedömma vad det egentligen är som händer och på vilket plan, men den ger ändå ett tillfredställande slut som inte är allt för öppet.

Ett annat viktigt tema är kvinnans roll och frihet. På ne.se beskrivs Fredrikssons romanfigurer rent allmänt som "starka och självständiga samtidigt som de är sårbara och sköra", vilket är en mycket bra beskrivning på just den här romanens personer. Den dubbelheten gör att romanfigurerna känns verkliga och trovärdiga. Vilket är nödvändigt för att jag ska kunna uppskatta att resten av berättelsen är så pass utsvävad från realismens ramar som den är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar