9 januari 2008

Artemisias passion

Artemisias passion är en historisk roman skriven av Susan Vreeland. Boken handlar om konstnären Artemisia Gentileschis liv (1593-1653). Utgår ifrån den fakta om henne som finns bevarad och hennes målningar, även om berättelsen i stort är fiktiv.

En berättelse om en konstnär och kvinna under 1600-talet, med ett mycket gripande livsöde. Romanen tar sin start då Artemisia är 18 år. Hon torteras och förödmjukas under en rättegång för att se om hon håller fast vid sina anklagelser mot mannen som våldtagit henne. Eller om hon är en hora som frestat honom och ska straffas även hon. Händelsen påverkar hela hennes liv och skammen hon påtvingas gör att hennes liv tar en helt ny vändning då hon måste flytta från Rom för att gifta sig.

En berättelse full av detaljer om måleri och konstnärskapets villkor, satt i en väl beskriven historisk miljö. Mycket välskriven och intressant, även om jag ibland har lite svårt för vissa små överromantiserade passager. Kul att det dyker upp ett antal andra kända historiska personer i berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar