7 oktober 2007

Tala om klass

Tala om klass är en antologi om klassresor redigerad av Susanna Alakoski och Karin Nielsen.

"Klass finns" är det första konstaterandet i bokens förord. När man läser den här boken och samtidigt hör folk påstå att klassamhället är avskaffat i Sverige, går det verkligen inte ihop. Kanske är det mer relevant att säga att klassuppdelningen inte längre ser likadan ut som den än gång gjorde? För att säga att det är avskaffat blir ett stort osynliggörande av att människor lever under mycket olika förhålladen och har olika möjligheter i samhället.

Antologin består av femton kvinnors berättelse om resorna från arbetarklass till medelklass. Angrepppunkterna skiftar och stilen går från vetenskaplig essä till brev till en son. Samtidigt finns det likheter som får mig att undra om skribenterna pratat med varandra innan de skrivit. Att många skriver om alkoholism förvånar mig inte så mycket eftersom det är något som påverkar en miljö mycket. Det jag reagerar på är att flera stycken valt att ta med mammornas beroende av att ha fläckfritt rent hemma och att man inte bad om smöret vid köksbordet utan sträckte sig efter det själv. Är det så pass utmärkande för de arbetarklassmiljöer som beskrivs?

Intressant bok, men jag rekommenderar att läsa lite i taget och inte alla i en rad som jag gjorde. Varva med något annat och jag tror det känns mindre som upprepningar.

Samtliga skribenter i antologin:
Susanna Alakoski, Marie Carlsson, Doris Dahlin, Maria Jansson, Elsie Johansson, Annelie Jordahl, Lena Kallenberg, Lo Kauppi, Raija Lañas, Karin Nielsen, Heidi Pikkarainen, Tiina Rosenberg, Gudrun Schyman, Lena Tallberg och Ulla-Britt Wennerström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar