8 september 2007

Rö för vinden

Nu har jag läst ut den första boken i mitt projekt som består i att läsa en bok av alla romanförfattarinnor som fått nobelpriset i litteratur. De är 7 stycken. (+ 3 som skrev dikter.)

Först ut för min del var Grazia Deledda. Nobelpristagare 1926. Den andra kvinnan som fick priset. Den första var Selma Lagerlöf (henne ska jag läsa nu).

Rö för vinden är skriven på 1910-talet, vilket såklart märks i språket och ordvalen. Det är en realistisk roman som utspelar sig på Sardinien. Jag uppfattar själva miljön som överordnad berättelsen. Det är mängder av beskrivningar av naturen och sederna på ön, utan dem hade boken varit betydligt tunnare. Handlingen kretsar kring den fattige tjänaren Efix och hans arbete och äventyr. Det är en stilsam historia, där relationer, känslor och mänskligt felande står i fokus.

Boken är ganska seg att läsa och ibland förstår jag inte hoppen i handlingen, trots det vill jag fortsätta läsa för att få veta hur det går. Karaktärerna blir inte levande för mig, med undantag för tjänaren Efix som vi får följa så pass mycket att han nästan känns som en verklig person. De andra känns lite platta. Bokens största kvalité ligger i just beskrivningarna av folklivet, religionen och miljön på Deleddas hemö Sardinien.

2 kommentarer:

  1. Intressant bokprojekt! Jag försöker då och då ge mig på någon ny på nobel-prislistan men det tar ju sin tid - men att "bara" ge sig på kvinnorna låter nästan mer intressant! Då kan man ju klämma alla! Plus att man kan undra varför de är så få... Har börjat på min andra bok av förra årets pristagare, vilket ju också är en vinst att testa på fler böcker av någon eftersom de får priset för hela sin författargärning. Exempelvis tycker jag mycket mer om den Pamuk-bok som jag nu läser än den förra.
    Vilken av Lagerlöfs böcker hade du tänkt dig?

    SvaraRadera
  2. Jag läste En herrgårdssägen och tycker den är helt fantastisk! Jag valde den delvis för att jag hade den i bokhyllan och för att det är en kortroman och jag har viss tidspress, eftersom jag gör det här som en del i en skoluppgift. (Jag ska läsa böcker av god stil och sedan skriva bokrecensioner innan det här delkursen är slut, så jag har ca 5-6 veckor kvar för de resterande författarna). Nu läser jag Sigrid Undset.

    Ja visst är det väl så att de får för sin sammanlagda produktion? För jag har på flera ställen läst en namngiven bok och sen "som gav författaren nobelpriset"...

    SvaraRadera