27 september 2007

De utestängda

De utestängda av Elfriede Jelinek utkom första gången 1980, 24 år innan hon fick nobelpriset.

Det är det äckligaste, vidrigaste och värsta jag läst. Jag läste ut boken igår kväll och ville inte stänga ögonen när jag skulle somna, för att jag hade bilder kvar från bokens slutskede. Detta trots att jag bara skummade mig igenom slutet för jag förstog att det skulle bli riktigt hemsk på flera olika plan.

Det värsta med boken är inte det våld som tydligt beskrivs, utan hur vidriga personerna är mot varandra. Den obefintliga respekten för andra människor. Mannen som tvingar sin fru till diverse sexuella ändamål genom att hota med att skjuta ihjäl henne. Sonen som helt oprovocerat förstör för sin mamma på diverse sätt. Ungdomsgänget vars största nöje är att slå ner okända människor på gatan. Killen som har sex med tjejen som är kär i honom eftersom hon duger att öva på.

Om De utestängda varit en film hade jag tryckt en av mina soffkuddar mot ansiktet och samtidigt försökt hålla för öronen. Tyvärr är det väldigt svårt att åstadkomma när det är en bok. I den här boken får vi dessutom veta så mycket mer än att bara se våldet, vilket gör det mycket värre. Det är inte bara meningslöst våld, utan beskrivs med ett djup. Jelinek lyckas verkligen med det som jag antar att hon vill åstadkomma.

Fy fan.

1 kommentar: