5 september 2007

Amberville

Amberville är en debutroman skriven av personen som döljer sig bakom pseudonymen Tom Davys. Den utspelar sig i ett parallellt universum, väldigt likt vårt eget, men endast bebott av mjukdjur.

I början känns det ungefär lika konstigt som det låter, men efter ett tag kommer man in i boken och vänjer sig vid att individerna är skapade av tyg, pärlögon och stoppning. Att slita av en arm på någon bidrar inte till att blodet sprutar, utan att ludd väller ut. Jämförelsen är relevant med tanke på bokens stundtals grymma innehåll. Det står att Amberville är för alla åldrar, men jag tycker det är helt fel. Jag skulle aldrig kunna rekommendera en bok med så här mycket våld till någon som inte är vuxen.

För läsaren som nått vuxen ålder och inte är allt för känslig kan jag däremot tipsa om denna mycket speciella bok. Det är inte handlingen som är annorlunda, där är den som de flesta thrillers. Vem kan du lite på? Hur ligger allt egentligen till? Förutom att den är välskriven och avslöjandena ligger med ett bra avstånd, så att det är spännande hela tiden. Dessutom är den eventuellt något mer filosofisk än vad man väntar sig av en spänningsroman. Det är i just karaktärerna som den är speciell. För när läste du senast om ett gosedjur som skulle hitta en dödslista för att klara sin flickvän undan den onda maffiabossen? Fast själva spänningen hade varit lika bra även med människor i huvudrollerna.

Boken utkommer i början av oktober. Förutom textvarianten kommer det också en illustrerad version, som jag är mycket nyfiken på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar