7 augusti 2007

Tackar som frågar

Varje gång jag varit i mataffären den senaste månaden har jag sett Tackar som frågar - Historien om några människor av Jennie Dielemans stå vid kassan och jag har tänkt att jag ska läsa den. Av en tillfällighet hittade jag den i 5-krs lådan på Myrorna. När jag väl satte igång att läsa den tog det bara 2 dagar innan den var slut.

Den handlar om fem olika familjer i Stockholmsförorten Fisksätra. Familjernas liv knyts samman mer eller mindre, på ett väldigt snyggt och okonstlat sätt.

Enligt en av recentionerna på baksidan av boken är den en "ärlig, elak och rolig bok där författaren inte skönmålar något" (Kulturnytt, P1) och jag håller verkligen med om det. Berättelsen är rakt på sak, tar upp problem och glädjeämnen i förorten. Ironiserar och är elak, men på ett sätt som känns underhållande och befogat. Mycket bra!

I slutet av boken finns en internetadress som säger sig ge fortsättningen på boken. När jag försöker nå sidan får jag svaret att sidan inte längre finns kvar, för att de valt att gå vidare och att det bara är boken som finns numera. Trist att de valt att lägga ner hemsidan när boken fortfarande ligger på försäljningslistor, så nu får jag aldrig veta vad som fanns att hitta där.


Tackar som frågar är Jennie Dielemans roman debut, men hon har tidigare skrivit Motstånd tillsammans med Fredrik Quistbergh. Också mycket läsvärd, för dig som vill påverka och göra motstånd. Som tur är kan man i Tackar som frågar lätt märka Dielemans samhällskritik och det hade ju varit en stor besvikelse annars!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar