13 augusti 2007

De osannolika systrarna Mitford

De osannolika systrarna Mitford, med underrubriken en sannsaga, är en biografi skriven av Cecilia Hagen. Det är berättelsen om de sex engelska, överklass systrarna Mitford och deras liv.

Systrarna levde verkligen spännande och sinsemellan väldigt olika liv. Den mest påfallande olikheten är väl att en blev kommunist, medan andra av systrarna blev nazister. Det är intressant är läsa om familjen, även fast det som ofta med biografier känns som att någons privatliv fläks ut lite väl mycket.

Dock är det inte en speciellt lyckad bok för mig som har svårt att hålla isär namn på personer i böcker... 6 stycken systrar är lätt att blanda ihop. Men det är nog inte bara jag, den är ganska trassligt skriven. Kanske hade det varit mer lämpligt att dela upp boken så varje syster fick en del, och inte bara kronologiskt.

Hagen skriver med en mycket speciell stil där texten ligger nära henne själv och hon som författare och person är med i texten. Jag uppfattar det som både störande och givande, men mest irriterande faktiskt. Varför är det intressant att veta att hon varit på tea hos engelska drottningen? Även fast jag ju förstår att det är ett sätt att vara mer lättsam och ett sätt att väva in att det faktiskt är en resa i Mitford-systranas spår som hon gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar