22 juli 2007

Den oändliga historien

Jag har sett filmatiseringen av Michael Endes fantasyäventyr Den oändliga historien ett antal gånger när jag var yngre. När jag här om veckan hittade pocketutgåvan i Myrornas 5kr-låda tyckte jag det var dags att läsa den.

Bokens undertitel är Från A till Z och den pryds med en teckning för varje bokstav, som sakta med säkert för oss mot bokens slut.

Ende har verkligen inte följt skrivarrådet att göra huvudkarraktären likable. Jag stör mig något otroligt på Bastian Baltasar Bucks som är periodvis är lättpåverkad, feg och elak. Det är en spännande historia som B.B.B. dras in i och figurerna han möter tillhör många och varierande släkten. Precis som de länder han bestöker skiljer sig stort ifrån varandra, trots att de alla återfinns i fantasivärlden Fantásien.

En bok som kan läsas av så väl vuxna som barn. Den ger en känsla av att vara mångbottnad och att en djupare mening lätt kan hittas.

1 kommentar:

  1. Ibland när jag har läst Ende får jag intrycket att han tycker att barn är lite irriterande. Men det kanske bara är jag.

    SvaraRadera