2 juni 2007

Vad gör jag här

Vad gör jag här är en dikt av Lukas Moodysson. Inte en diktsamling, utan en ungefär 80 sidor lång dikt utan uppehåll. Det här är den typen av dikt som inte alls följer traditionella former för hur en dikt ska skrivas. Vilket på samma gång gör den till genialisk och jäkligt jobbig. En helt bok utan en enda blankrad, punkt eller storbokstav gör det inte direkt lättläst.

Dikten är hoppig och mastig. Då och nu. Här och där. Dessutom med olika berättare, som jag förstår det i alla fall. Men ibland glimmar det till och blir helt perfekt. Samtidigt som den i andra stunder är tjatig och trist. Den pendlar mellan hemskt och vackert. Kärlek, irritation och uppgivenhet. Men allt detta är säkerligen ett medvetet val, vilket också visas genom att i dikten diskutera att den är utan strunktur och är banal, rörig och för lång. Nu känner jag att jag måste bjuda på några smakprov på hur bra det ibland blir i denna dikt.

det här är inte en bok
det här är inte en dikt
det här är en liten ask
där jag lägger ner
allt som ömmar och skaver (s.29)

jag beställer en smörgås och frågar
om man kan få lite saltgurka på smörgåsen
men hon som jobbar där säger att det går inte
man får inte lägga till någonting
jag tittar på saltgurkan som ligger i en burk
och frågar varför man inte får det
hon svarar att det är inget som hon har bestämt
men det är så att det ska smaka
likadant på alla våra ställen
det är fantastiskt
jag faller på knä och tillber den globala kapitalismen
som frigör oss från likritkningen
och som ger oss så mycket underbar valfrihet
tack (s.54)

4 kommentarer:

 1. Kanske konstigt att lämna en kommentar på en bok du läste för nästan två år sedan, men har du läst några andra av Lukas Moodyssons böcker/diktsamlingar? Jag har läst alla (12). Har elva av dom hemma. Han är en stor inspirationskälla för mig.

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte att jag läst något annat av honom. Inte vad jag kan minnas iaf. Någon som du kan rekommendera speciellt?

  SvaraRadera
 3. Det finns en bok som heter Mellan sexton och tjugosex från 2001, typ hans samlade dikter med urval från hans sex första diktsamlingar.

  Sen finns det en diktsamling som heter Apo kryp hos från 2007, en väldigt konstig bok. Världens konstigaste diktsamling.

  Sen så har han skrivit en roman också som heter Vitt blod från 1990, sådär tycker jag egentligen, ändå gillade jag den första gången jag läste den, men när jag läste den en gång till så tyckte jag att den var dålig. Finns inte att köpa, utan på bibliotek.

  Sen så finns det en diktsamling som heter Evangelium från 1989. Vill påstå att det är hans bästa diktsamling. Också eventuellt på bibliotek, men den är ovanlig. Några av dikterna finns i Mellan sexton och tjugosex.

  Sen hans senaste bok, manuskriptet till hans näst senaste film Container. Du kanske sett den filmen?

  Sen finns det manus till Fucking Åmål också utgivet 1998. Går inte heller att få tag på, men finns säkert också på bibliotek eller begagnat på bokbörsen till exempel.

  SvaraRadera
 4. Oj, vilken genomgång, tack! Jag ska ta och läsa något mer av Moodysson. Men just nu är det mycket på min att-läsa-lista. :)

  SvaraRadera