5 juni 2007

Svinalängorna

Svinalängorna är en mycket sorglig och gripande bok skriven av Susanna Alakoski. Boken har fått priser och är mycket omtalad, vilket jag först inte kunde tycka att den förtjänade. Efter hand tycker jag dock att boken diskuterar mycket viktiga ämnen, som även fast den utspelar sig för ungefär 40 år sedan även är aktuella idag.

Den utspelar sig i Ystad under 1960- och 70-talet då det nya bostadsområdet invigs och fylls med låginkomsttagare och invandrare, området som här kallas för svinalängorna. Berättelsen utgår ifrån flickan Leena och handlar främst om hennes och hennes två vänners familjer som bor i detta bostadsområde. Allting ses utifrån flickans ögon. Jag tycker ibland det blir lite tröttsamt med missförståenden av engelska låttexter och att se allting ur ett barns synvinkel, men det fungerar bra i stort sett och det är lätt att förstå varför författaren valt det greppet.

Svinalängorna känns som en modern variant på arbetarlitteratur, skriven av en nutida arbetarförfattare (även fast jag inte vet om Alakoski kan sägas uppfylla kriterierna för vad som kallades för arbetarförfattare). Boken har ett rakt tilltal utan förfinande omskrivningar. Det är fattigdom, supande, hunger och barn som far illa i dåliga uppväxtmiljöer. Men det är inte bara misär, det finns också ljusglimtar och framtidstro som skymtar fram. Mest är det dock tragiskt och boken ger en sorgsen känsla inom mig, för det är ju så här det kan vara i verkligheten också i vissa barns vardag.

Absolut läsvärd.

1 kommentar:

  1. Jag har faktiskt precis beställt den och ser nu fram emot att läsa den. Mia

    SvaraRadera