21 juni 2007

Komma ut

Komma ut - berättelser från garderoben är en intervjubok skriven av Anders Öhrman. Boken består till största del av intervjuer med fokus på hur det var att komma ut som homo/lesbisk och hur personerna gick till väga. Det finns också några texter som är skrivna av personerna själva och inte är i intervjuform. Dessutom finns ett samtal mellan tre "stolta föräldrar till homosexuella barn" nedskrivet.

Intervjuerna visar så väl de lyckliga tillfällena då alla runt omkring reagerade mycket positivare än väntat och de fall då familjen vägrat acceptera och tagit till fruktansvärda tilltag, till exempel att kasta ut den homosexuella tonårssonen ur hemmet.

Det står i inledningen att boken bland annat är tänkt som ett stöd till de som vill komma ut eller just gjort den, och det kan den säkert vara. Även om risken väl finns att man i så fall mest hakar upp sig på de negativa historierna och är rädd för att något sådant ska ske. Men egentligen tycker jag fördelningen i boken känns bra, många olika reaktioner finns ju med.

Boken fick mig att gråta. Kanske inte mest för att jag blev så tagen av just dessa historier, utan för att vi lever i ett så sjukt samhälle som gör människor så deprimerade och ledsen istället för att vara glada för att de är kära, bara för att andra människor inte kan förstå och acceptera!

1 kommentar: