10 juni 2007

I taket lyser stjärnorna

I taket lyser stjärnorna är en ungdomsroman skriven av Johanna Tydell. Boken handlar om 13åriga Jenna som just börjat högstadiet. Om hennes vänner, kärlek och om hennes mamma som är svårt sjuk i cancer.

Temat om cancersjukdomen och hur det är att ha en sjuk mamma känns helt klart som det viktigaste och det bäst genomförda ämnet i boken. Där känns det givande att läsa även fast jag inte tillhör målgruppen. Boken i övrigt känns verkligen att det än skriven för läsare som är i huvudpersonens ålder, dvs de tidiga tonåren, men det är ju också meningen. Jag kan tänka mig att jag skulle ha uppskattat boken mycket om jag varit i den åldern. Nu blir det lite tröttsamt med fixeringen vid att sakna bröst och att vänta på första mensen.

När jag läser boken kan jag inte låta bli att fundera på om den är realistisk. Är det många som dricker så här pass mycket alkohol redan när de är 13 år och finns alkoholhysterin så tidigt? "Vem var fullast i helgen?"-principen. Tyvärr är det nog så det är, vilket känns helt sjukt och det får den här boken mig att reagera på. Fy fan för att allt sjunkigt så långt ner i åldrarna, tänker jag och känner att jag låter som en medelåldersperson som klagar på "dagens ungdom", men det är ju sanningen. Utseendefixering, hets efter att ha en partner och tvång på att dricka alkohol för att vara populär.

För övrigt tycker jag det är häftigt med författare som debuterar så unga. Thydell var bara 23 år när den här boken gavs ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar