22 juni 2007

Bottenglädje

Bottenglädje är en bok om Majken Johansson skriven av Karin Hartman. Biografin är personligt hållen och konstigt hade det väl varit annars, eftersom Hartman levde tillsammans med Majken Johansson. Den behandlar Johanssons liv, från födseln till att Hartman hittar henne medvetslös på rummet och hon lite senare avlider.

Jag har aldrig läst något av Majken Johansson (utom att denna bok ger ganska många smakprov på hennes dikter), utan läste Bottenglädje för att jag egentligen skulle ha sett teatern som är baserad på boken men tyvärr fick förhinder.

Boken är verkligen inte uppmuntrande läsning, då hennes liv kantades av ångest, alkoholism och självmordsförsök. Men där finns också glädje främst genom frälsningen, arbetet och kärleken till människorna runt omkring henne.

Majken Johansson är en intressant personlighet och kombinationerna i hennes liv är förvånande och bryter mot fördomarna. För inte tänker man i första hand att någon som är med i Frälsningsarmén också är en framstående och förnyande poet, alkoholist och lever med en kvinna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar