8 maj 2007

Therese tillstånd

Therese tillstånd är första delen i Hanne-Vibeke Holsts trilogi om journalisten Therese. Egentligen tycker jag att det är en helt okej bok, helt klart underhållande för stunden, behåller spänningen till slutet och helt klart vardagsfeministisk i sin handling med karriärskvinnan som försöker kombinera barn med arbete.

Men någonstans så tycker jag ändå att det blir enformigt. Jag har läst för många böcker på temat: kvinna i 30års åldern vill arbeta och samtidigt kunna ha barn, hur ska detta lösas? Visst är frågan viktig, det borde vara en självklarhet att det ska kunna kombineras utan större problem, men så ser ju tyvärr inte verkligheten ut och därför är det bra att dessa böcker finns. Det är ju inte heller Holst fel att jag råkat snöa in på den typen av feministiska romaner och tröttnat på dem. I ärlighetens namn var nog dessutom hennes bok skriven långt tidigare än många andra jag läst i ämnet.

Jag kan helt enkelt sammanfatta det med att säga att sådana här böcker är viktig i sitt vardagsfeministiska anspråk, men att jag personligen tröttnat på dem på grund av överläsning. Avslutningsvis undrar jag en sak: Varför kan inte dessa kvinnor få vara i en annan miljö än mediabranschen? Var är civilingenjörerna, undersköterskorna eller frisörerna som vill kombinera moderskap med lönearbete utan problem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar