10 maj 2007

Duck city

Lena Anderssons roman Duck city skildrar ett samhälle med många likheter till vår värld och även med Ankeborg. Karaktärerna heter och är delvis som de i Ankeborg. Kalle A som har 3 brorsöner boende hos sig, Kajsa A är mest hans flickvän, John von Andersonär är snuskigt rik och släkten Pigg säljer ost.

Samhället Duck city lider av fetma och starkar ett krig mot fetman. Likheter med kriget mot terrorismen är svåra att missa och de nya lagarna gränsar hela tiden till diktatoriska. Duck city är fullt av undantag för att de rikas tillgngar ska bli ännu större. Mitt i allt detta håller även deras viktigaste naturtillgång på att ta slut, vilket vore katastrof. Sockret! (Oljan)

Duck city är helt klart en kritisk mot det nutida samhället och kanske också ett framtida, men ibland är kritiken lite svår att förstå mot exakt vad den är riktad. Rolig idé att ta ankeborgarna och göra en politisk roman av det hela, men ändå är det inte så lysnade. Någonstans faller det hela och blir periodvis allt för fett-fixerat (vilket säkerligen är en del av kritiken men tar bort lite av det litterära nöjet). Intressant idé men tyvärr ändå inte så intressant bok. Men okej, läsvärd är den nog trots allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar