1 april 2007

Fru Marianne

Fru Marianne är Victoria Benedictssons andra och sista roman. Boken handlar om den mycket unga Marianne från stadens medelklass som gifter sig med bondsonen Börje och flyttar till hans stora gård på landet. Boken utspelar sig på slutet av 1800-talet.

Boken är främst en utvecklingsroman där vi får följa Marianne från att hon är den oskuldsfulla och naiva flickan som läser romaner och drömmer om erotiska möten, till den hushållsarbetande och något mer verklighetsförankrade lantbrukarhustrun.

Äktenskapet är ett mycket viktigt tema. Vad är egentligen det ideala äktenskapet? Hur ska makarna dela uppgifterna och vad är meningen med livet? Klass är också en viktig ingrediens i denna roman. Hur de förhåller sig till varandra och synen på folk med annan klasstillhörighet är mycket intressant i Fru Marianne.

Fru Marianne och Pengar är de två böcker som jag ska skriva min B-uppsats i litteraturvetenskap om. Jag kommer undersöka synen på äktenskapet och vad det säger om manligt och kvinnligt. Så jag tycker ju såklart att det är en intressant roman, men om du också gillar de frågor jag här nämnt så tycker jag du också ska läsa den.

2 kommentarer:

 1. Hej Anna!
  Råkade hamna här på din blogg och upptäckte då att vi ska skriva B-uppsats om i stort sett samma sak, äktenskapssynen i Fru Marianne och Pengar. :)
  Jag har just så pass kommit igång. Önskar dig stort lycka till!

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Vad kul att vi hittat samma intressanta ämne till B-uppsatsen! Jag skrev min våren 07 och blev nöjd med arbetet. Jag tyckte det var ett bra ämne att skriva om och intressant under tiden. Kul att springa runt på biblioteket och rota fram gamla böcker :)

  Lycka till!
  Anna

  SvaraRadera