10 april 2007

Ett öga rött

Ett öga rött är Jonas Hassen Khemiris debutroman. När jag väl lyckats vänja mig vid språket, med konstiga uttryck och meningsbyggnad som inte är den vanliga, så har jag väldigt kul åt den här boken.

Jag hade inte väntat mig att den på så många ställen skulle vara så klockren. Mina favoritställen är utläggningen om de olika typerna av svennar och såklart alla referenserna till tidigare litteratur. Bland annat totalsågandet av Ibsens Peer Gynt.

Innan jag kommit in i boken kunde jag inte förstå varför den är så omtalad. Jag tänkte mest läsa den för att jag snart ska på en föreläsning som Khemiri har. Men efter ett tag kunde jag inte sluta läsa. Huvudpersonen Halim är helt galen och hans syn på "gussar" och judar är urkass, men ändå är boken så bra. Helt plötsligt förstår jag varför den är så omtalad och upphöjd till skyarna. Det knasiga språket fyller faktiskt också sin funktion i att förtydliga Halim och hans idéer.

Läs.

1 kommentar:

  1. boken är fantastisk, en av mina favoriter. :) och språket e ju inte knasigt, det är klockren rinkebysvenska helt enkelt och jag håller med dig om att det förhöjer boken som sådan :)

    SvaraRadera