6 april 2007

Bitterfittan

Jag köpte Bitterfittan efter att ha sett en intervju med författaren Maria Sveland på TV. Det lät som en intressant bok om jämställdhet, kärlek och tvåsamhet. Efter att ha läst halva boken kände jag mig ganska besviken, det var inte riktigt vad jag väntat mig. Nu när jag läst ut den så känner jag mig inte längre besviken, ju fler sidor jag läst desto bättre blev den.

I intervjun frågar reportern om Sveland använder titeln Bitterfitta för att provocera. Hon svarar att provokationen inte är målet, utan att hon använt sig av de två ord som anses värst att bli kallad som kvinna. Bitter och fitta. Men efter att ha läst boken så tror jag inte på att hon inte vill provocera, kanske är det inte ändamålet, men nog så viktigt. Utan att provocera vore denna bok meningslös. Om den bara följde samhället normer för kärlek och tvåsamhet skulle den tappa sin poäng. För visst vill Sveland kritisera vårt samhälle och förändra det. Tyvärr är det väl som vanligt med bra böcker om provocerande ämnen, att de som skulle bli mest provocerade, och behöva denna bok mest, i nte i första hand inte är de som faktiskt läser den.

Jag blir ganska irriterad på att det är så många citat från en annan bok. Bitterfittans huvudperson Sara läser Rädd att flyga och hennes tankar utgår mycket ifrån vad som händer i den och även andra böcker används som till exempel Det kallas kärlek. Men på vissa ställen är citaten väldigt bra för att åskådliggöra en tydlig koppling till tidigare feministisk litteratur.

För att uppskatta denna bok fullt ut och få maximalt av den igenkänningsfaktor som jag tror den kan ha, så borde jag nog varit 10 år äldre (dvs runt 30 år), leva med en man och ha barn. Men även utan att leva upp till den heterosexuella tvåsamheten och den rätta åldern så är denna bok absolut läsvärd. En irriterad och men konstuktiv kritik mot vår syn på kärlek och den ojämlikhet som så lätt smyger sig i förhållanden.

Citat från boken framsida som säger mycket om innehållet: "Hur ska vi någonsin kunna få ett jämställt samhälle om vi inte ens klarar av att leva jämställt med den vi älskar?".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar