14 mars 2007

Kyssa sammet

Kyssa sammet är en historisk kärleksroman skriven av Sarah Waters. Handlingen utspelar sig under de sista årtiondena av 1800-talet i England. Så väl på landsbygden som i London, men främst i stadens olika miljöer. Bokens huvudperson är Nancy, den unga kvinnan som på grund av sin kärlek till artisten Kitty väljer att lämna sin familj på landet för att resa med henne till huvudstaden.

Kyssa sammet utspelar sig i bland annat i arbetarkvarterens fattigdom, teaterns värld och överklassens lyxiga miljöer. Det är huvudpersonen som håller samman denna brokiga skara av platser. Boken handlar om klasstillhörighet, men allra mest om kärlek. Den lesbiska kärleken står i centrum, men även könstillhörighet och -överskridande behandlas mycket.

Handlingen förs hela tiden framåt av Nancys tvära kast i tillvaron. Boken blir aldrig tråkig och inte heller känns handlingen för hoppig. En ganska vågad berättelse om en ung kvinnas liv, författaren väjer inte för ingående sexscener, vilket även titeln indikerar. Bokens slut kändes dock lite konstruerat och desperat att få allt att gå ihop. För övrigt en underhållande bok som jag ville komma till slutet av, inte för att slippa den utan helt enkelt för att få veta hur allt går!

1 kommentar:

  1. Jag håller med om att det hände alldeles för mycket i sista kapitlet, hon fick verkligen anstränga sig för att knyta ihop säcken på alla sätt och vis. Däremot kändes det väldigt bra att Nancy på något sätt fick komma "hem", till arbetarklass och till lite mera... normala människor, än en del av dem hon haft att göra med på sin resa.

    SvaraRadera