14 mars 2007

Brott och straff


Dostojevskijs bok Brott och straff är väl en av de största klassikerna som finns. De flesta har hört talas om den, men inte alla har orkat sig igenom den.

Jag lyssnade på den som hörbok, 22 skivor och ungefär lika många timmar, samtidigt som jag gjorde andra saker, till exempel diska. Men hade det inte varit en skoluppgift hade jag nog inte orkat ta mig igenom den.

Bokens stämning pendlar mellan ångest, samvetskval och en halvhjärtad tro på att allt ska lösa sig. Brottet i denna bok är ett välplanerat mord som går fel och slutar med två mördade människor. Straffet är inte lika lätt att säga vad det är, men på en psykologisk nivå är det samvetet som står för det. Stor del av boken handlar om just samvetet och vad som är rätt/fel. Finns det ett acceptabelt brott?

Det svåraste med boken var ändå namnen. Jag blandade ihop de långa ryska namnen, och personerna i boken var lite för många.

Jag kan inte påstå att det var en av de bästa böcker jag läst (hört) och inte heller skulle jag rekommendera någon att läsa den. Om inte bara därför att det är en klassiker och det kan vara kul att veta vad den handlar om.

Det är verkligen inte en feel-good-bok. Depression och psykisk sjukdom är ständigt återkommande drag. På det en stor gnutta fattigdom, alkohol och prostitution. Misär helt enkelt.

1 kommentar:

  1. precis som man kunde tänka sig.
    ändå all cred till dig som orkade, om än på band! duktigt. jag skulle aldrig orka :P och det har inte med längden att göra för jag läser gärna en 500-sidorsbok på 5 dagar, utan för att den verkar så tråkig :)

    SvaraRadera