5 december 2006

Freja

För andra gången har jag läst Freja av Johanne Hildebrandt. Freja är första delen av tre i serien Sagan om Valhalla.

Jag har aldrig varit speciellt faschinerad av nordisk mytologi, men de här böckerna kan göra den mycket intressant. Det är allt möjligt man kan önska sig av en bok, och lite till, spänning, intriger, maktkamper, kärlek och blodigt som sjutton. Hildebrandt har dessutom lagt in en konflikt mellan de som dyrkar gudinnan och de som dyrkar guden. Vilket kön deras gud har visar sig också väldigt mycket i deras seder och maktstrukturer i byarna.

Boken är lättläst, med ett litet undantag: namnen. Längst bak i boken finns det en lång lista på vilka som är med i boken och vilken släktreltion de har till varandra. Sådant är aldrig ett gott tecken för mig, eftersom jag har svårt att hålla isär personerna. Men det går faktiskt riktigt bra i Freja, det är inte så trassligt som man kan tro och ofta finns det något i texten som förklarar vem personen är.

Om du är intresserad av nordisk mytologi, tycker om äventyrsböcker eller är intresserad av könsmaktordning så tycker jag du ska läsa den här boken ur just ditt perspektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar