29 oktober 2006

Fritt förfall

Birgitta Stenberg skrev Fritt förfall redan på 1950-talet, men först 2006 blev den utgiven. Boken refucerades och ansågs inte ha litterära kvalitéer. Därför låg den undanlagd ända tills en person hittade den i Kvinnovetenskapligt centrums arkiv i Göteborg.

Boken utspelar sig mestadels i Frankrike, under 1950-talet. Den handlar om det fria förfallet som huvudpersonen upplever. Det är droger, sex och önskan om att kunna leva på sitt skrivande. Boken har en lesbisk huvudperson, som inleder ett förhållande med en kvinna som också försörjer henne ekonomiskt. Makt är en av bokens andra viktiga teman.

När jag läste om denna nya lesbiska roman tyckte jag den lät intressant. Inte minst för att den utspelar sig under 1950-talet då heteronormen lär ha haft ett ännu starkare inflytande på samhället. Men jag blev besviken. Jag har mycket svårt för huvudpersonen och blir ledsen av hur boken utvecklar sig. Det var helt enkelt inte vad jag hade väntat mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar