27 augusti 2006

Doktor Glas

När jag började läsa Doktor Glas av Hjalmar Söderberg så kände jag att det kanske var dumt att läsa om. Anledningen till det var att jag tyckte den var så bra när jag läste den på litteraturen på gymnasiet och inte ville förstöra bilden av den, i fall att den inte skulle vara lika bra nu. Men jag hade inte behövt oroa mig. Jag tycker fortfarande att Doktor Glas är en mycket läsvärd bok.

Huvudpersonen Doktor Glas är så speciell och hela boken upplägg med frågan: är det rätt att döda någon för att rädda någon annan, gör den mycket intressant. Även om Doktor Glas inte är någon huvudperson som man känner för och tycker om så är han väldigt intressant och har tänkvärda utläggningar om synen på livet.

Jag anser att Doktor Glas är väldigt intressant om man läser den ur en feministisk synvinkel. Doktorn har rejält dålig kvinnosyn där kvinnan hela tiden måste beskyddas och utom att hon inte kan ta hand om sig själv så kan hon inte heller förstå så komplicerade saker som mannen kan.

Men om vi för en liten stund bortser ifrån det och istället tänker på Glas syn på äktenskap och sex så måste den här boken ha varit rejält provocerande när den kom ut första gången, för ungefär 100 år sedan. Glas fördömer prästen som tvingar sin fru till sex genom att kalla det Guds vilja, dessutom förstår han inte hur någon kan påstå att sex är en plikt och skyldighet för den gifta kvinnan. Glas ansåg inte att det är rätt att tvinga sin fru till sex, bara för att man är gift med henne, vilket lagen gjorde gällande. Intressant!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar