10 juli 2006

Tiden det tar

När jag var på ett antikvariat här i Örebro i våras hittade jag Tiden det tar av Hanne Ørstavik för 5 kronor. Eftersom priset var billigt och boken lät intressant köpte jag den på chans utan att fundera något djupare över det. Nu när det är sommarledigt har jag tagit mig tid att läsa den.

Det är svårt att säga exakt vad Tiden det tar handlar om. Möjligen kan jag påstå att boken handlar om Signes relation till julfirande, både som barn och vuxen, men egentligen är julen bara det moment som binder samman historien om hennes barndom och om hennes liv som vuxen. Boken handlar framför allt om huvudpersonen Signes familjerelationer. Romanen visar ett hemskt familjeliv där våld, aggression, tystnad och skuldbeläggande är vardag.

Jag fastnar ganska snart i berättelsen och vill veta vad det egentligen är som ligger under ytan i familjen och vilka problem som utlöser de stela relationer som Ørstaviks ord framkallar. Dock är jag något besviken när jag läst färdigt, för jag fick aldrig svar på frågorna. Kanske är det inte heller meningen att just denna bok ska ge mig svar, den vill bara visa en del av några personers liv utan att ge hela bakgrundsberättelsen, för den får läsaren hitta på själv.

1 kommentar:

  1. Har för mig att boken ingår i en trilogi men är osäker på de andra titlarna. "Så sant som jag är verklig" och "Vecka 43" kan de heta...
    Själv har jag läst "Kärlek" på norska.
    Rekommenderas!

    SvaraRadera