21 juli 2006

Söndagarna med Simone

Söndagarna med Simone - en rebellflickas memoarer är både en biografi över Simone de Beauvoir och en självbiografi av Claudine Monteil. Boken handlar om Monteils liv då hon gick med i kvinnorörelsen i Frankrike under 1970-talet och därigenom fick lära känna bland andra systrarna de Beauvoir och även Sartre.

Även fast det märks att Monteil tyckte väldigt mycket om de Beauvoir så är det inte bara en vänskapsförklaring, hon berättar även om hennes mindre bra sidor. Bokens fokus är på henne och inte på författaren själv även om det är hennes närvaro som binder ihop bokens handling.

Det är en mycket intressant biografi som verkligen fångar mitt intresse. Söndagarna med Simone visar en väldigt intressant de Beauvoir som verkar ha varit en mycket speciell person och jag blir nyfiken på att veta mer om henne. Om du vill läsa en personlig bok av en kvinna som kom Simone de Beauvoir nära, men som väntat många år med att skriva boken och därigenom fått en viss distans till händelserna, så tycker jag Söndagarna med Simone - en rebellflickas memoarer är ett bra alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar