28 juli 2006

Mossvikenfruar - Chansen

Mossvikenfruar - Chansen är Emma Hambergs vuxenboksdebut. När jag började läsa den kände jag mig lite besviken och tyckte det hela var på såpa stadiet. Det var i och för sig vad en vän till mig sagt om den, så jag vad väl inte direkt förvånad. Men efter att ha kommit in i boken så insåg jag att den var bra mycket djupare än så. Under den "såpiga" ytan ligger ju ett klart feministisk budskap: gör vad du själv vill med dit liv och låt dig inte låsas i rollen som den pysslande frun som är till för att föda barn.

Mossvikenfruar - Chansen är betydligt bättre än jag först trodde. Den är inte alls den vanliga otrohetshistorien utan har en utgång som man inte hade väntat sig. Den följer inte den traditionella kvinnorollen utan visar att kvinnor minsann också har rätt att välja. På ett ganska diskret och underliggande plan finns de feministiska frågorna om hur många heterosexuella parförhållanden egentligen är uppbygda, efter normer som gör att det är kvinnan som för sköta mer än hälften av hushållssysslorna och sexuellt vara den som får ut minst.

Nu när jag läst ut den så saknar jag huvudpersonen, jag vill veta mer hur det gick. Hoppas det kommer en uppföljare är min första tanke. Men ändå vet jag inte, kanske skulle det förstöra den här boken, oftast är ju inte del 2 lika bra som den första delen. Men kanske kan Hamberg ge oss en bra uppföljare värdig del 1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar