31 juli 2006

Jane Austen-klubben

Karen Joy Fowlers bok Jane Austen-klubben ska enligt baksidestexten både passa Austen-älskare och andra läsare. Men jag, som inte är något påläst fan av Austen, tycker nog att den främst passar till de som läst så mycket av Jane Austen som möjligt, även om den var ganska okej att läsa ändå.

Boken handlar om en läsecirkel som bildas för att läsa alla Jane Austens böcker. Men boken visar inte bara träffarna som cirkeln har, utan även medlemmarnas övriga liv, framför allt deras tidigare minnen. När man inte är insatt i Austens böcker kan det bli lite tråkigt när de har sina möten, eftersom det inte går att ha en egen åsikt om deras kommentarer kring handling och romanpersoner. Men det som stör mig mest i boken är att en av deltagarna, en fransklärare vid namn Prudie, till och från pratar franska och det är inte översatt. Eftersom jag verkligen inte förstår franska blir meningarna helt meningslösa för mig.

Längst bak i Jane Austen-klubben finns det diskussionsfrågor, kommentarer som Jane Austens böcker har fått och fakta om böckerna hon har gett ut. Alltså skulle denna bok också lämpa sig bra att läsa i grupp och diskutera. Men innan ni startar en läsecirkel med Jane Austen-klubben: lär er franska och läs alla Jane Austens böcker noga!

1 kommentar: