3 juli 2006

Gravidchock! reporter erkänner

Belinda Olsson, för mig mest känd som redaktören till Fittstim, har nu gett ut sin första roman, Gravidchock! reporter erkänner. Boken handlar om Agata, den snart 30åriga reportern som blir gravid. Hennes liv på tidningen, med sambon och vännerna. Dessutom handlar en stor del av boken om ett fall av kidnappning som tidningen Agata jobbar på skriver om.

Även om boken är ganska medryckande och jag läser ut den fort så hade jag väntat mig något mer av Olsson. Troligen är det för att jag tänkte mig att den skulle vara feministisk, och då hade jag nog tänkt det på ett tydligare sätt. Jag hade föredragit om Agata inte hade fällt kommentarer som den om att hon inte kan bry sig om en kvinna som inte ens har vett att använda mascara... Men visst är den feministisk, på det sättet att den vänder på det förväntade till viss del. Det är Agata som inte vill ha barn medan hennes kille vill det, för fördomen är väl att det är tvärtom oftast. Dessutom är Agata en kvinna som vill göra karriär. Men på något sätt räcker det inte för mig för att jag ska kalla det en feministisk bok, även om den inte är ofeministisk heller.

Jag tycker inte Gravidchock! reporter erkänner var dålig, inte alls. Den var bara inte så bra som jag hade väntat mig. Jag vet inte heller om jag rekommenderar den, men kanske, om du inte har några större förväntningar på att den ska vara ett feministiskt mästerverk. För den är ju underhållande för stunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar