20 juni 2006

Kärlek och sex

Kärlek och sex - från pirr till petting är Emma Hambergs sexualupplysningsbok för unga tjejer. Även om det märks att boken är tänkt för unga tjejer och jag inte faller inom den tänkta åldersgruppen så tyckte jag den är roande.

Det är intressant att se hur en bok som försöker att inte utesluta någon grupp på grund av sexualitet kan se ut, de är ju rätt sällsynta. Hamberg skrivar i stora delar av boken exempel som passar både den som blir intresserad av killar eller av tjejer, hetero eller homo. Bisexualitet känns ganska botglömt. Och visst finns det ställen där jag reagerar på att Hamberg helt glömt att alla tjejer inte är intresserade av killar, men i de flesta delarna har hon tänkt till och kör inte bara på från heterosynvinkeln som så många andra.

Om jag kände någon tjej i rätt ålder skulle hon definitivt få den här boken av mig i present. Det finns så många frågor som den här boken kan svara på, oavsett sexuelläggning eller hur erfaren man är av sex.

Dessutom har Hamberg en skön inställning om att hångel är bra och sex inte är något man ska göra innan det känns helt rätt. Inställningen är inte direkt ovanlig, den kan lätt låta som en klyscha, men hos Hamberg känns det äkta och trovärigt. Ett extra plus är att den är illustrerad med roliga bilder som verkligen är talande och som tar fram det viktigaste ur texten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar