24 maj 2006

Drömfakulteten

Drömfakulteten är Sara Stridbergs senaste roman. Den är en fantasi kring Valerie Solanas liv. Det står i boken att det finns väldigt lite fakta om Valeirie och att Stridsberg inte ens förhåller sig korrekt till den. Drömfakulteten är Stridsbergs bild av hur SCUM-författarens liv kan ha varit.

Precis som Stridbergs tidigare roman Happy Sally så är den här boken skriven på ett väldigt speciellt sätt. Ibland hänger jag inte alls med. Fler gånger i boken finns det ett alfabet A B C ..., som på varje bokstav har en stycke text. Sammanhanget är inte klart för mig. Jag förstår inte hela boken. Periodvis tröttnar jag på den, men av någon anledning läser jag ändå vidare. Trots att jag inte ser vitsen med alla stycken så är boken ändå värd att fortsätta läsa.

Trots att jag klagar på hur boken är skriven så är Stridsberg är en mästare på vackra meningar. Hon kan verkligen formulera sig och beskriva en känsla eller en situation:

”När du vaknar igen sprider solfläckarna ut sig i hotellrummet,
det skimrar och flimrar borta vid fönstret
och du är osäker på om det är discolampor,
minmiala neonstäder
eller bara små nöjesfält i tapeterna.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar